U nedjelju, 17. 11. 2019. održan je drugi po redu župni susret za učenike od prvog do osmog razreda. Nakon svete mise u 9 sati svi smo se okupili u kapelici kako bismo izmolili molitvu za sve poginule u Vukovaru i time odali počast i zahvalnost ljudima koju su za nas podnijeli najveću žrtvu. Osim molitve, i svjetlost zapaljenih svijeća pridonijela je simbolici i ugođaju teme susreta.  Naime, 18. 11. 2019. Dan je sjećanja na žrtvu  Vukovara i Škabrnje.

Sudionici su se potom razvrstali u dvije skupine. Tako su učenici 1. i 2. razreda zajedno s roditeljima okupili  u prostoru glavne crkve na drugom dijelu svog susreta koji su  započeli pjesmom te nastavili promatranjem i razgovorom o  mozaiku „Isus i djeca“ te čitanjem biblijskih citata u kojima Isus govori o djeci. Djeca su se rado i maštovito uključila u krug u kojem su imali priliku naglasiti u čemu sve djeca mogu biti uzor odraslima. Slijedila je kratka radionica na kojoj su ukrašavali srca s malim Isusom u sredini namijenjena darivanju.

U vjeronaučnoj dvorani okupili su se učenici 3. – 8. razreda koji su kroz razgovor ponešto naučili o Elizabeti Ugarskoj, zaštitnici Franjevačke mladeži te Franjevačkog svjetovnog reda. Kako bismo ojačali senzibilitet naših mladih prema potrebitima i tužnima, osim sjećanja na Vukovar – grad heroj, bilo je i riječi o Svjetskom danu siromašnih koji se obilježava upravo na dan održavanja ovog susreta, 17. 11., a kojeg je, u Godini milosrđa, ustanovio naš papa Franjo. Papa Franjo porijeklom je iz Argentine, zemlje u kojoj ima puno ljudi u potrebi, a i prilikom izbora pape, jedan mu je svećenik rekao: „Ne zaboravi na siromašne!“ Papa svojim pontifikatom svjedoči da je održao obećanje, a mi našim radionicama pokušavamo mlade upozoriti, ohrabriti i učiniti osjetljivima za tuđe potrebe i osjećaje. U vjeronaučnoj dvorani učenici su kroz svoju kreativnost, ukrašavajući pozadinu na kojoj su se nalazili gipsani odljevi novorođenog Isusa, pokazali svu radost svog sudjelovanja u ovakvim prilikama i tako, spontano, pokazali da se u njima krije radost druženja, dijeljenja, osjećaja za druge.

Osim ukrašenih srdaca iza nas ostale su i brojne poruke koje će razveseliti one kojima će biti darovani „Isuseki u srcima“ u vremenu došašća. Šareni flomasteri i prazne klupe ostali su u prostorima crkve, a mi nastojmo biti živo svjedočanstvo poruka koje smo primili na još jednom radosnom susretu. Susretu učenika, roditelja, voditelja i … Krista.

 

T: Željka Pavlic Bedić