Crkveno vjenčanje je čin između dviju krštenih osoba, kojim muška osoba i ženska osoba međusobno uspostavljaju zajednicu svega života po svojoj naravi usmjerenu k dobru supružnika te k rađanju i odgajanju djece. Isus Krist je ženidbeni savez među krštenima uzdigao na dostojanstvo sakramenta.

Kako se pripremiti za crkveno vjenčanje?

1. Pohađanjem zaručničkog tečaja.
2. Pribavljanjem Krsnog i Slobodnog lista (dobije se u župi krštenja).
3. Odlaskom k župniku na dogovor (barem mjesec i pol dana prije vjenčanja).

U duhovnoj pripravi za vjenčanje važno je da zaručnici nastoje svaku večer obaviti redovitu večernju molitvu i da svake nedjelje dođu na sv. misu u svoju župnu crkvu.
Oni zaručnici koji nisu primili sakramente svete pričesti i svete potvrde ili nisu kršteni, trebaju se javiti svom Župnom uredu mnogo ranije, da dobiju potrebne informacije o pripravi za spomenute sakramente.

Kako bi crkveni brak vrijedio i za građansko pravno područje, zaručnici su dužni otići kod državnog matičara nadležnog za ono mjesto gdje se nalazi crkva u kojoj se žele vjenčati. Kod matičara će zatražiti potvrdu o ispunjavanju civilnih pretpostavki za sklapanje braka.. Tamo će dobiti potvrdu u dva primjerka koju trebaju donijeti u župni ured one crkve u kojoj se žele vjenčati.