Dekret o osnivanju našeg bratstva u Župi sv. Antuna Padovanskog potpisan je 4. travnja 2005. godine. Naš prvi duhovni asistent bio je pater Antun Jesenović. Nakon njega došao je pater Albin Novak, zatim pater Vjekoslav Lazić, a sadašnji duhovni asistent trećeg reda je pater Tomislav Božiček.

Iz stare Župe sv. Nikole došle su sestre koje su tamo zavjetovane, a to su – sestra Vera Bralić, sestra Jasna Habuš, sestra Terezija Branović, sestra Terezija Herman, sestra Kata Bodulica, sestra Marija Lehkec, sestra Snježana Cindrić, sestra Štefanija Mihoci.

Dana 17. studenog 2005. godine imali smo uvođenje novih sestara i braće u FSR u Župi sv. Antuna Padovanskog na sam dan sv. Elizabete, zaštitnice trećeg reda. Nakon dvije godine pripreme i novicijata 18. ožujka 2007. godine pristupili smo polaganju trajnih zavjeta, bilo je to na Vendelinovo.

Toga dana polaganju trajnih zavjeta uz prisustvo duhovnog asistenta fra Antuna i ministre bratstva sestre Vere Bralić, na misi, položili smo zavjete čistoće, siromaštva i poniznosti te nasljedovanje siromaška iz Asiza sv. Franje Asiškog. To su sestra Ana Kostel, s. Katica Horvat, s. Milka Gradiščaj, s. Marija Magdalenić, brat Mladen Magdalenić, br. Franjo Jalušić, s. Nada Glumac, s. Mara Vnuk, brat Mladen Štrok, s. Ivanka Štrok.

Od toga dana trajno sudjelujemo u župi na svim događanjima. Odlazimo u posjete domovima umirovljenika, odazivamo se na volontiranja— outsorsing, brak=zajednica muškarca i žene,… prikupljanju donacija za nastradale— Knin, Vukovar, poplavljene….Neke naše sestre i braća uključena su u župni zbor, neki u liturgijsko- biblijsku zajednicu, župno vijeće, Caritas….

Nažalost, od osnivanja izgubili smo dva člana, sestru Štefaniju i brata Franju koji su preminuli i borave u Franjinom okrilju na nebu.

Od osnivanja službu ministre obavljala je sestra Vera Bralić te sestra Jasna Habuš, a sadašnji ministar je brat Mladen Štrok koji su izabrani na izbornim kapitulima svake reće godine kad nam dolaze gosti iz Zagreba, s Kaptola iz područnog bratstva.

Sastajemo se po mogućnosti svake prve nedjelje kada imamo vijeće i skupštinu na kojima dogovaramo djelovanje bratstva, a ujedno taj dan i imamo svetu misu za franjevački red.

 

Tajnica bratstva Ivanka Štrok