Djelo akademskog slikara i grafičara Ivice Šiška, redovnog profesora na Likovnoj akademiji u Zagrebu. Mozaik je izrađen od «murano stakla». Napravljen na podu u zrcalu, zatim je zabetoniran i armiran čeličnom mrežom. Mozaik je montiran na zid na kojem je otučena žbuka. Ploče mozaika su pričvršćivane vijcima i ostavljen je prostor između zida i mozaika oko 1,5 cm u koji se ispunio masom specijalnog cementa te je na taj način povezao sve dijelove mozaika međusobno i čvrsto ih vezao za postojeći zid. Spojevi dijelova mozaika su fugirani tako da se spojevi što manje primijete.

 

SLIKA UZAŠAŠĆE ISUSOVO

Mozaik predstavlja uzašašće Gospodinovo (cfr. Mk 16,14-20). Isus daje poslanje apostolima – ovdje sv. Franji i sv. Antunu, da idu po svijetu i propovijedaju evanđelje svemu stvorenju. Sv. Franjo i Antun su tu Isusovu želju ozbiljno i srcem prihvatili pa su sav svoj život i sve svoje snage uložili u to Isusovo poslanje. Mozaik predstavlja Sv. Franju sa njegovim prepoznatljivim simbolima: Isusove rane na tijelu, križ u ruci, okružen Gubijskim vukom i janjetom te pticama. Sv. Antun , Evanđeoski naučitelj, u ruci drži Evanđelje, pokraj njega su ljiljani, ribe vezane uz njegovu propovijed u Riminiju. Središnja ploha ispunjena je međimurskim poljima, vinogradima, oranicama i livadama, koje završavaju u simbolu Duha Svetoga – u golubu. Vinova loza simbolizira život i euharistiju. Rubovi slike ispunjeni su simbolima evanđelista (Mt, Mk, Lk i Iv), s lijeve strane se nalazi klas-žito koji prerasta i u hostiju i u simbol križa i vjere. Sa suprotne strane se nalazi cvijet koji simbolizira klijanje, rastanje i na kraju plod to jest vjeru. Na vrhu desne strane se nalazi stari grada obitelji Zrinski, simbol Čakovca iz prošlih vremena, a s lijeve strane se nalazi crkva sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu koja je izrasla iz vjere i potrebe kršćana ovog kraja i sadašnji znak Čakovca. Na izradi mozaika uz Ivicu Šiška bila i Marija Šiško, njegova kćer.

 

SLIKA MALE GOSPE – MARIJA, ANA I JOAKIM

Crkva sv. Antuna Padovanskog posvećena je na Malu Gospu 2002. godine. Stoga smo jednu pokrajnju kapelu posvetili Maloj Gospi. O roditeljima BD Marije, Ani i Joakimu, u Svetom pismu nema spomena. Spominju se u apokrifnim spisima iz II st. u Protoevanđelju sv. Jakova. Ana je u starosti rodila Mariju. Mozaik predstavlja Marijino prikazanje Gospodinu. Roditelji Ana i Joakim su kod prikazanja prinijeli Gospodinu na dar dvije grlice, kako pripisa Pismo. Prikazanje BD Marije smješteno je u prirodni ambijent. Judejski brežuljci i polja okruženi cvijećem koje simbolizira radost roditelja i zahvalnost Bogu za Mariju. Mozaik je veličine 4m2. Mozaik je dar obitelji Blažeković.

 

SLIKA SV. LEOPOLDA BOGDANA MANDIĆA

Sv. Leopold Bogdan Mandić je svetac naših dana. On je svetac Božje ljubavi i opraštanja po sakramentu ispovijedi. Njegova ispovjedaonica smještena je u starohrvatsku kapelicu ukrašenu motivima starohrvatskih crkava. Blagi lik Sveca u franjevačkom odijelu odaje i blagost i stabilnost koju je Svetac širio na svoje penitente. U ruci drži Evanđelje koje je nosio u svom srcu, u cijelom svom biću. Anđeli na svodu predstavljaju radost na nebu radi obraćenja svakog grešnika. Dekorativno trnovito raslinje u lijevom uglu simbolizira bolest «potkožnih čireva» od kojih je trpio Sv. Leopold Bogdan Mandić. Mozaik je veličine 4m2, smješten blizu ispovjedaonice. U sebi ima ugrađene i relikvije Sveca. Mozaik je dar obitelji Jurgec.

 
SLIKA «KRŠTENJE ISUSOVO»
Završen je i postavljen mozaik «Isusovog krštenja». Predstavlja nam Isusa prije samog javnog djelovanja na krštenju na rijeci Jordanu. Središnje figure mozaika su Isus i Ivan Krstitelj. Rijeka Jordan prikazana je više u današnjem obliku, jer je na izdisaju. Krajolik i prisutno raslinje predstavljaju Jordansku dolinu sa brdima u pozadini. Prisutnost anđela, goluba i osvijetljeni kadar koji dolazi s neba označuje teofaniju, Božju objavu «Ti si Sin noj, Ljubljeni, u tebi mi sva milina». Mozaik je veličine 4 kvadrata. Svojim stilom i bojama uklapa se u već postojeće mozaike u crkvi. Mozaik je dar obitelji Zanjko. Hvala im. Izradio ga Ivica šiško, akademski slikar i grafičar u muranu staklu.

 

SLIKA «ISUS I DJECA»

“Donosili mu dječicu da ih se dotakne, a učenici im branili. Opazivši to, Isus se ozlovolji i reče im: ‘Pustite dječicu neka dolaze k meni; i ne priječite im jer takvih je kraljevstvo Božje! Zaista, kažem vam, tko ne primi kraljevstva Božjega kao dijete, ne, u nj neće ući.’ Nato ih zagrli pa ih blagoslivljaše polažući na njih ruke. (Mk 10,13-16). Mozaik od 15 m2, djelo Ivice Šiška, akad. slikara i grafičara.

 

SLIKA «UMNOŽENJE KRUHA»

Apostoli mole s Isusom nad pet kruhova i dvije ribe kojima će Isus nahraniti pet tisuća ljudi. Isus suvereno vlada situacijom, a apostoli su molitvi i zbunjeni i iščekuju Isusovu naredbu. Prekrasan krajolik i razigrano nebo dio su Božjeg svijeta u kojem se događaju Božja čudesa. Mozaik od 15 m2, djelo Ivice Šiška, akad. slikara i grafičara.