Dragi i poštovani župljani župe sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu, draga moja braćo i sestre!

Pozdravljam osobito starije i bolesne osobe, one koji su ugrožena skupina u ovoj virusnoj epidemiji i zabrinuti su, kako za svoj život tako i za svoje zdravlje. Ovom prigodom zahvaljujem svim osobama za obzir i odgovorno ponašanje u ovoj novonastaloj situaciji.
Hrvatski narod je u najtežim vremenima znao pronaći zahvalnost Bogu bilo gradnjom mnogih crkava kao što je naša crkva na čakovečkom jugu sv. Antuna Padovanskog koja je nastala u vrijeme velikosrpske agresije na našu Domovinu, ili pak slaveći mnoge mise, organiziranjem hodočašća te prikazujući Bogu žrtve i odricanja. Pamtimo tolika stoljeća naše hrvatske povijesti i znamo da je bilo mnogo vremena trpljenja i mnogo neizvjesnih trenutaka osobito u još svježim uspomenama Domovinskog rata. U zajedništvu smo pokazali da smo najjači.
Dovoljno nepoznat „Korona virusa“ stvorio je zadnjih tjedana ogromnu paniku među ljudima. Vjerujemo i nadamo se kako će medicina i za njega naći lijeka. U tom vidu uz pridržavanje onoga što nam zdravstvene mjere nalažu, kao vjernici pred zbiljom iskušenja „korone virusa“, obraćamo se žarko našim nebeskim zaštitnicima, posebice svetom Antunu Padovanskom, Svecu svega svijeta. Ako niste upoznali ovoga dragoga sveca sada je prilika.
Suočeni smo sa širenjem zarazne bolesti koju je uzrokovao novi koronavirus (SARS-CoV-2) u svijetu, Europi i u našoj Domovini. Ovih dana pozorno slušajmo upute mjerodavnih službi iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Županijskog stožera civilne zaštite. Dok se duhom vjere i pouzdanja molimo Bogu i utječemo zaštiti naših svetih zagovornika da nas štite od ove pandemije, dužni smo provoditi sve mjere prevencije i opreza koja se propisuju. Zavodu za javno zdravstvo i Županijskom stožeru, medicinskom osoblju i svima koji služe dobrobiti našega zdravlja i pomažu ugrožene, stare i bolesne izražavam osobitu podršku i zahvalnost.

Dragi vjernici!
Ove godine slavi se više obljetnica i jubileja vezanih za sv. Antuna Padovanskog : 825 godina rođenja sv. Antuna, 800 godina ulaska u franjevački red i odabira imena Antuna.
Pozivam Vas na molitvu. Molite svaki dan, u jutro, podne, u večer Anđeoski pozdrav tri puta, Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu na nakanu za zdravlje. Molite krunicu.
Stavljamo našu Župu, naše obitelji, naš grad Čakovec, Domovinu Hrvatsku i cijeli svijet pod moćnu zaštitu i zagovor sv. Antuna Padovanskog, velikog Čudotvorca da nas pred licem Božjim zagovara.

Potičem očeve i majke da nađu slobodnog vremena da s djecom čitaju Riječ Božju, zajedno mole krunicu, Gospine litanije ili litanije Svih Svetih. Gospodin je obećao biti s nama „kad se dvojica ili trojica okupe u njegovo ime“. Neka se naše obitelji pretvore u mali „cenacolo“, obiteljsko ognjište, Crkvu u malom.

Molimo sv. Antuna da zaustavi daljnje širenje virusa i pomogne zaraženima da što prije ozdrave, utješi njihove obitelji, poda mudrosti odgovornima u vlasti, snagu liječnicima, medicinskim sestrama i volonterima. Kroz cijelu kršćansku povijest, uvijek su harale različite bolesti, epidemije, ratovi. Kršćani su upravljali uvijek svoj pogled prema tvome Sinu Isusu Kristu i tvome majčinskom zagovoru, zagovoru svetaca, činili zavjete, donosili čvrste odluke i svoja obećanja. Bezbroj puta bili su uslišani. Kad im je bilo najteže, molitvama su i zavjetima izmolili nebesku utjehu, pouzdanje, blagoslov i ozdravljenje. Sv. Antune oslobodi nas od svakog straha, panike za svoje zdravlje i zdravlje svoje obitelji, svog hrvatskog naroda i drugih naroda, da živimo u miru. Molimo ga usrdno neka nam pomogne da budemo postojani u pravoj vjeri. A njegov zagovor i pomoć neka nas očuva od opasnih bolesti i udijeli mir duši i tijelu. Amen.

Naša Župa sv. Antuna Padovanskoga stavlja se na raspolaganje svim ljudima.

Preporučam sve zagovoru, sv. Antunu Padovanskom i našoj Majci Mariji, Gospi od zdravlja.
Sve Vas od srca pozdravljam i želim mir i dobro!

S poštovanjem!

U Čakovcu, 18. ožujka 2020.

fra Tomislav Božiček,
župnik župe sv. Antuna Padovanskog Čakovec

Pismo vjernicima župe sv. Antuna Padovanskoga Čakovec