Poštovani vjernici, osobito oni koji su u samoizolaciji, osamljeni, stariji i bolesni, draga braćo i sestre,

ono što mogu napraviti je da Vam napišem par riječi utjehe i ohrabrenja u ovome vremenu koje je pred nas stavilo izazove s kojima se do sada nismo morali suočavati. Župa sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu pokušava pronaći nove puteve kojima će i dalje voditi brigu o svojim vjernicima. Svatko od nas i sam osjeća strah pred još nam uvijek nepoznatom bolešću koronavirusa, strah od vlastitog trpljenja i trpljenja bližnjih, zabrinutost pred neizvjesnom budućnošću. Ova je korizma doista postala, ne samo simbolički, vrijeme kušnje. Zato Vas pozivam da iskoristimo ovo vrijeme kako bismo što više bili s Gospodinom Isusom u molitvi jedni za druge, ali i konkretno pronašli nove načine da budemo dostupni i blizu još više svojim bližnjima.

Ovaj tjedan smo proslavili Drugi utorak u čast sv. Antuna Padovanskog koji ide ususret župnom blagdanu Svetog Antuna Padovanskog (13. 6.). Mi, svećenici, slavimo svete mise bez sudjelovanja naroda. Mnogi ste zapisali misne nakane da se služi sveta misa u našoj crkvi. Bez obzira na nastalu situaciju i činjenicu da na toj misi ne možete biti fizički prisutni, ona se slavi na Vašu nakanu i tom prilikom pozivam Vas da se u nju duhovno uključite. Raspored svetih misa je objavljen na našoj web stranici www.zupa-cakovec-jug.com

Dragi vjernici, znajte da molimo za Vas, ali molite Vi i za nas. Mi, franjevci, želimo Vam biti dostupni da nam prenesete svoje potrebe i želje, svoje osobne nakane, osobito da molimo zajedno za probleme i poteškoće, krize i križeve, ondje gdje je možda zavladala bolest i patnja. Možete poslati sve svoje potrebe i molitve na e-mail adresu: fra.cakovec.jug@ofm.hr

Potičem Vas da svetu misu zamijenite molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, molitvenim sudjelovanjem u prijenosu euharistijskoga i drugih slavlja. U svojim obiteljima molite „Anđeo Gospodnji“ na koju nas pozivaju i podsjećaju naša crkvena zvona, tri puta dnevno. Unatoč svemu zlu koje nas je pogodilo, ovo vrijeme je prikladno da u svojim molitvama i pobožnostima posebnije posvetimo naše domove koji trebaju postati male kućne crkve, domovi Božji. Ovo je prigoda da zajedno sa svojim ukućanima molimo, slobodnije razgovaramo te da se još više povežemo ako smo se razdijelili.

Mislim i molim i za naše ovogodišnje prvopričesnike i krizmanike. Podsjećam i potičem njihove roditelje da su oni prvi odgojitelji svoga djeteta u vjeri pa tako i u pripremi za primanje svetih sakramenata. Poštovani roditelji, razgovarajte sa svojom djecom osobito o vjeronaučnim sadržajima te provodite s njima trenutke u molitvi.

Draga braćo i sestre! OSTANITE DOMA!!!
Za sada nam ostaje slušati i disciplinirano obdržavati sve upute koje nam dolaze od Nacionalnog stožera civilne zaštite RH te moliti Boga za sve zaražene ovim virusom da se oporave, za sve medicinske djelatnike koji spašavajući druge riskiraju vlastito zdravlje, za sve koji su na vlasti i nose teret odgovornosti u ovom teškom vremenu i mnoge druge osobe koji na različite načine pomažu da posljedice ovoga zla budu što manje.

Želim zahvaliti svima onima koji su disciplinirani i koji se pridržavaju mjera opreza, svima koji su u samoizolaciji, koji trpe na duši i tijelu. Budimo odgovorni, nemojmo si uzimati za pravo da radi naše neodgovornosti ugrozimo zdravlje drugih, ali i svoje zdravlje. Kršćanska nam ljubav ne dopušta da budemo gospodari tuđeg života i zdravlja. Tu je naša odgovornost najprije pred Bogom, ali i pred društvenom zajednicom.

Ne smijemo zaboraviti u svojim molitvama ni one koji su teško pogođeni potresom koji je pogodio Zagreb i okolicu, kao i naš Franjevački samostan i samostansku crkvu sv. Franje na Kaptolu. Mnogi ljudi su ostali bez svojih kuća i stanova do kojih su došli teškim mukama i odricanjima, a sada su sve izgubili. Želimo im poručiti da neće biti ostavljeni i da će se naša župna, vjernička i narodna solidarnost opet pokazati na djelu kao i toliko puta do sada.

Svake nedjelje sveta misa prenosi se iz naše župne crkve sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu s početkom u 11 sati preko internetskog linka e-medjimurja i podravski.hr tako i ove 5. korizmene nedjelje, 29. ožujka 2020.

Stavljam svakog od Vas, naš grad Čakovec, našu Domovinu Hrvatsku i cijeli svijet pod zagovor sv. Antuna Padovanskog i naše Nebeske Majke Marije, Zdravlje bolesnih.

Sv. Antune Padovanski, moli za nas!

U svemu Vam stojim na raspolaganju i pomoći, i želim vam mir i dobro!

U Čakovcu, 26. ožujka 2020.

fra Tomislav Božiček

OSTANITE DOMA – Duhovni Poticaji vjernicima vezano uz širenje koronavirusa (1)